Sanal Flört Uygulamasında Dolandırıcılara Dikkat!
Son yıllarda sıklıkla kullanılan online flört/flört uygulamaları ile birlikte internette paylaşılan kişisel bilgilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Dünya çapında en çok kullanılan flört uygulamaları Tinder, Badoo ve Bumble olarak biliniyor. Dijital risklerden biri de kişisel verilerin toplanması ve kamuya açıklanmasıdır ve bu yetkisiz bilgi paylaşımına “doxing” adı verilmektedir.
Hal böyle olunca olaylar için kullanılan tabir ortaya çıkmaya başladı, bunlardan biri de “catfishing” yani sosyal medya veya online flört uygulamalarında uydurma bir profil ve kimlikle bir kişiyi hedef almak. İnternette aşkı ve hoş bir ilişkiyi bulduğunu söyleyen birçok insan olmasına rağmen, çevrimiçi flört dolandırıcılığı hızla çoğalıyor. Saldırganlar ve siber suçlular için flört uygulamaları, bilgi toplayabilecekleri bir kaynaktır.
En Tanınmış Sanal Arkadaşlık Uygulamaları
ExpressVPN’in araştırmasına göre, 2015 ile 2021 yılları arasında sanal flört uygulamalarının kullanımının sistematik olarak arttığını gösteriyor. 2021 yılında bu uygulamaların dünya çapındaki kullanıcı sayısı 300 milyondan fazlaydı. Dünya çapındaki en popüler beş sanal flört uygulaması sırasıyla Tinder, Badoo, Bumble, Tantan ve Hinge’dir. Aynı araştırmaya göre, ABD’deki sanal flört uygulamaları aracılığıyla bildirilen dolandırıcılıkların sayısı 2017’den bu yana önemli ölçüde arttı.
Tinder Dolandırıcı
Durumun ciddiyetini sergileyebilen gerçek bir suç belgeseli olan “The Tinder Swindler”, kendisini güçlü bir sosyete elmas hükümdarı olarak tanıtır. Birkaç kadını 10 milyon dolardan fazla dolandıran İsrailli dolandırıcı Simon Leviev’in (gerçek adı Shimon Hayut) hikayesini anlatıyor. Çevrimiçi bir arkadaşlık istiyorsanız, sanal flört dolandırıcılıklarından kaçınmak için birkaç bahse dikkat etmeniz gerekebilir. Karşılaştığınız kişinin dolandırıcı olduğunu gösteren bazı işaretler şu şekildedir;
Bu alandaki dolandırıcılar farklı bahaneler kullanarak sizi tanışma uygulamasından ya da sitesinden çıkarmaya çalışabilir ve diğer uygulamalardan ya da telefon üzerinden sizinle iletişime geçmek isteyebilir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de flört uygulamalarına yakalanmamak. Karşınızdaki kişi sohbetlerinizi hızlıca romantik bir içeriğe dönüştürüyor ve ilk kez böyle bir şey hissettiğini söyleyerek size iltifat ediyorsa dikkatli olmalısınız.
Bu tür kişiler sizi yakından tanımak istiyorum diyerek kişisel bilgilerinizin birçoğunu öğrenmeye ve onlara olan inancınızı kazanmaya çalışabilirler. Genel olarak, sanal flört dolandırıcıları, profil fotoğraflarını yakışıklı/güzel kişilerin fotoğraflarından seçer ve sahte bir kimlik üstlenir. Tanıttıkları bireyle hiçbir ilgileri olmadığı için yüz yüze ya da yüz yüze görüşmek istemiyorlar. Sık sık konuştukları için ya da bu dolandırıcı hesabın arkasında birden fazla kişi olduğu için söyledikleri tutarsız olabilir. Ve flört dolandırıcılarının en bilinen özelliği sizden para istemeleridir, genellikle ya hasta tanıkları vardır ya da kendi hastalıkları olabilir.
Sizinle uzun süre konuştuktan sonra samimiyet kuran ve hassas noktalarınızı öğrenen dolandırıcılar, bazen size gelip bilet almak, faturaların ödenmesi için gereken parayı devam ettirmek için isteyeceklerini söyleyebilirler. sohbete ve bazen de hasta bir akrabaya. Kişisel bilgilerinizi ve fotoğraflarınızı sanal arkadaşlık uygulamalarında paylaşmaktan kaçının. Bu stil uygulamalarını kullanmak istiyorsanız, güvenli olanları arayın. Sohbetlerinizde karşı tarafın sözlerine ve cevaplarına dikkat edin, karşınıza bir bot çıkabilir. Kullandıkları profil fotoğrafları genellikle sahte olduğundan, fotoğrafları bir tarayıcıda aratarak kontrol etmek faydalı olabilir.