Depreme duyarlı illere özel teşvikler uygulanmalı
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), hazırladığı raporla deprem belgesinde mükelleflerin vergi haklarından sosyal konulara kadar birçok konuyu kapsayan önerilerde bulundu.
“Deprem Bölgesinin Kalkınmasına Yönelik TÜRMOB Görüş ve Öneri Raporu”, ‘Kalkınmaya Dayalı Bütünleşik Ekonomik ve Mali Tedbirler’ ve ‘Sosyal Hayatın Canlandırılması, Bölgede Yaşanan Travmaların Aşılması ve Korunmasına Yönelik Sosyal Tedbirler’ olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor Demografik Yapı’.
Raporda, öncelikle depremden en çok etkilenen il ve ilçelerde zorlayıcı sebep süresinin uzatılması ve depremden etkilenen bölgenin kalkınma odaklı kalkınması için deprem illerine özel teşvik düzenlemelerinin uygulanması önerildi. Kahramanmaraş’ta.
Raporda, yeniden yapılandırma düzenlemesi kapsamında deprem illerindeki vergi mükelleflerine faizsiz veya daha düşük faizli taksitli ödeme imkanı verilmesi talep edilirken, sermaye kaybı ve borçlanmaya ilişkin yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtildi. Deprem bölgelerindeki vergi mükelleflerine yönelik uygulamaya geçildi. Deprem illerinde gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik vergi oranlarının düşürülmesini öneren raporda, “Deprem bölgelerinde konut teslimlerinde KDV indirimine devam edilmelidir.
Depremden en çok etkilenen iller sıralaması dikkate alınarak kamu görevlilerinin maaşları artırılmalıdır. Deprem sonrası yeni inşaatlarla ortaya çıkabilecek mülkiyet hukuku sorunlarına özel çözümler getirin. Sosyal faaliyetler teşvik edilmeli ve bölgeye psikososyal destek sağlanmalıdır. “Demografik denge korunmalı ve eğitim faaliyetleri aksatılmadan sürdürülmelidir.”
Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, deprem nedeniyle bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan olumsuz etkilendiğine dikkat çekerek, deprem nedeniyle bölgenin demografik yapısının olumsuz etkilenme riski bulunduğunu belirtti. Depremden etkilenen illerden diğer illere zorunlu göçler.
“Görev ve sorumluluk almaya hazırız”
Raporu söz konusu illerde ekonomik ve sosyal hayatın canlandırılması, bölgeden göçün engellenmesi ve bölgeye dönüşe katkı sağlanması amacıyla hazırladıklarını belirten Kartaloğlu, şöyle konuştu: “Raporda öngörülen hareketler belirlenecek. belirlenen takvim dahilinde her hareketten sorumlu ilgili kuruluş ve koordinatörler tarafından ilgili bakanlık veya heyet ile uyum içerisinde uygulanması sonucunda illerimizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına değerli katkılar sağlayacağına inanıyorum. deprem bölgesine gelerek yaralarının bir an önce iyileşmesini sağlamak.
TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, 8 Yeminli Mali Müşavirler Odası ve 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıtlı yaklaşık 130 bin profesyonelimizle, söz konusu rapor da dahil olmak üzere, sektöre katkı sağlayacak görev ve sorumluluklar üstlenmeye hazırız. İlk gün yaptığımız gibi depremin açtığı yaraları sarıyoruz. “
Raporun öne çıkan başlıkları şöyle:
Kredi Garanti Fonu’nun bölge için aktif kullanılmasının talep edildiği çalışmada öne çıkanlar şöyle:
-Deprem riski olan illerdeki vergi mükelleflerinin ve buralardan alışveriş yapan vergi mükelleflerinin KDV iade süreçleri hızlandırılmalıdır.
– Vergi mükelleflerinin kayıp belgesi başvuru süreleri uzatılmalı, depremden etkilenen küçük esnaf ve serbest meslek mensuplarına destek sağlanmalıdır.
-İşyeri kira ödemelerinde vergi indirimi getirilmeli.
-Deprem nedeniyle araçları hurdaya çıkanlara, bu araçların yerine yeni araç alımında ÖTV ve KDV indirimi uygulanmalıdır.
– Damga vergisi, emlak vergisi, MTV, çevre temizlik vergisi, harç ve fiyatları gibi mali yükümlülüklerin belirli bir süre içerisinde tahsil edilmemesi veya indirimli olarak alınması sağlanmalıdır.
-Deprem riski taşıyan illerdeki vergi mükellefleri ve burada yeni yatırım yapacak vergi mükellefleri için amortisman oranları ve kolay uyum uygulamasına ilişkin limitler 5 yıl süreyle yüzde 100 artırılmalıdır.
-Gelir Vergisi Kanunundaki bazı indirim ve muafiyetlerden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır.