İlk Kez Çarpışan İki Cüce Gökada Gözlemlendi
Galaksilerin birbirleriyle çarpıştığı ve nihayetinde iç kara deliklerini beslediği bugüne kadar pek çok kez gözlemlendi. Ama bilim adamları Samanyolu’ndan çok uzakta oldukları içinKüçük cüce galaksilerde bu durumu net bir şekilde gözlemleyemedi.
Gelişen teknoloji ile bu artık mümkün. Bilim adamları ilk kez birbiriyle çarpışan iki cüce galaksi diğer iki noktada da gözlenmiştir. Gözlem, kozmosu anlamak için büyük ipuçları içeriyor.
Evrendeki diğer iki noktada çarpışan cüce gökadalar:
- Sol: Abell 1758S Sağ: Abell 133
İkili çarpışmaların ilki, Dünya’dan 760 milyon ışıkyılı uzaklıkta meydana geldi. Habil 133 galaksi kümesinde gözlemlendi. İkincisi ise 3,2 milyar ışıkyılı uzaklıkta. Abel 1758S sette bulundu. İkinci çarpışma, sanki ortada galaksiler arasında köprü kuruyormuş gibi sıralanan yıldız yapılarını da kapsıyordu.
NASA’nın Chandra X-ray Gözlem Evi aracılığıyla yapılan gözlemler, cüce gökadaları içerdikleri için bilim camiası için büyük değer taşıyor. Çünkü bu galaksiler, evrenin ilk zamanlarına açılan bir pencere olarak tanımlanıyor.
Cüce galaksilerin çarpışmasından kaynaklanır. hem dev bir kara delik içeren bir galaksi çıkıyor Yani gözlenen bu dört cüce gökada, milyarlarca yıl sonra ortaya çıkacak gökadaların ataları olacaktır.
Dolayısıyla gözlemlenen bu çarpışma, hem kendi galaksimizin hem de diğer galaksilerin nasıl oluştuğuna dair yeni veriler sağlayabilir.